Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Náměstek hejtmana pro dopravu jednal se starostou Oldřichova v Hájích o omezení průjezdu kamiónů

Mgr. Langer Jiří

  • 10. 03. 2010 16:45

Sdílet článek

 

Problém velkého množství kamiónů naložených štěrkem, které ohrožují obyvatele při průjezdu Oldřichovem v Hájích, řešili včera přímo na místě náměstek hejtmana LK pro dopravu Martin Sepp a starosta obce Jaromír Tichý.

Podle starosty zejména letní hustý provoz po úzké silnici III. třídy mezi Mníškem přes Oldřichov v Hájích do Raspenavy se stává pro občany neúnosný.

„Kamióny plně naložené štěrkem, které jezdí z lomu v Horní Řasnici, nejedou přes Frýdlant, ale zkracují si cestu přes chráněnou krajinnou oblast v okolí kopce Hemmrich, a dochází zde k mnoha nebezpečným situacím. Když se potkají dva kamióny, mají velký problém se vyhnout,“ uvedl Jaromír Tichý.

„Přitom se snažíme zvýšit bezpečnost, a tak jsme v obci realizovali dvě etapy výstavby chodníků, ale v některých místech to nejde, protože silnici již nelze rozšířit,“ dodal s tím, že by obec přivítala omezení dopravy nákladních automobilů nad 3,5 tuny.

Náměstek hejtmana upozornil, že pro omezení dopravy značkou musejí být zákonné důvody. V současné době prověřují možnosti regulace dopravy či možnosti technického řešení k zvýšení bezpečnosti na této komunikaci odborníci z Krajské správy silnic LK.

„Hledáme způsoby, jak provoz zklidnit. Nabízejí se dvě cesty, buď omezit provoz dopravní značkou, což nebude jednoduché, nebo, což bude možná schůdnější, upravit vozovku a její okolí. Například v nejkřiklavějších místech je možné snížit podklad silnice, neboť za ty roky se v některých místech zvedl povrch i o metr. Je třeba také opravit mostky, které se rozpadají a při průjezdu kamiónů způsobují velký hluk, a hledáme další podobná řešení, jež by zvýšila bezpečnost lidí, zejména dětí, na této silnici,“ řekl Martin Sepp s tím, že je třeba také zjistit, zda by případná úprava omezení vjezdu nezpůsobila komplikace na jiných místech kraje, třeba ve Frýdlantu..

„Slibuji ale, že se stížnostmi obyvatel Oldřichova usilovně zabýváme a nabídneme řešení v řádu týdnů,“ doplnil.

Starosta v závěru setkání navrhl, aby se kraj pokusil omezení vjezdu, případně i rychlosti, neboť řidiči padesátku v obci příliš nedodržují, alespoň na několikaměsíční zkoušku, a pak dopady na bezpečnost a plynulost dopravy v daném regionu vyhodnotil a přijal k výsledkům odpovídající závěry.

„Se starostou jsem v kontaktu a  budu ho co nejdříve o výsledcích šetření KSS LK a možnostech nápravy informovat,“ doplnil náměstek hejtmana.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky