Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nemocnice, sociální centra či stacionáře mění díky dotacím ROP svou tvář

Mgr. Langer Jiří

  • 23. 03. 2015 18:43
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Bezmála dva roky trvala výstavba nového multioborového pavilonu v Pardubické krajské nemocnici. Zázemí tady najdou některé interní obory spolu s infekčním oddělením. Objekt, na který přispěla více než 170 miliony korun dotace z ROP Severovýchod, byl slavnostně předán „do rukou“ lékařů v pondělí 23. března. Nejedná se o první ani poslední zdravotnický projekt, který byl financován s pomocí evropských peněz. Jen v Pardubickém kraji je již dokončeno, anebo se stále ještě realizuje, dalších třináct projektů s dotací více než 640 milionů korun z ROP Severovýchod.

V Libereckém kraji získají lepší komfort pacienti i lékaři v Krajské nemocnici Liberec anebo v českolipské nemocnici. V první zmiňované jsou nyní v realizaci dva projekty s celkovou dotací více než 32 milionů korun. Díky ní budou pořízeny nové plicní ventilátory, anesteziologické přístroje, kardiotografy anebo nové EEG. Pacienti zase ocení nová plně elektricky ovládaná lůžka. Těch nemocnice pořídí 150 pro standardní péči a dalších deset pro intenzivní péči. Nemocnice v České Lípě zase investuje do nového signalizačního a dorozumívacího zařízení mezi pacientem a sestrou. Moderní systém zajišťuje nejen oboustranný kontakt pomocí sluchátka, ale také světelnou signalizaci. Ta se rozsvítí u příslušného pokoje na chodbě oddělení. Novinkou pro pacienty je také možnost prostřednictvím systému poslouchat zábavný rozhlasový program. Tady evropské prostředky činí téměř šest milionů, dalších deset pomůže modernizovat centrální operační sály. Nové přístrojové vybavení však přibude také v nemocnicích v Jilemnici anebo v Jablonci nad Nisou.

„Oblast zdravotnictví a také sociální sféra patří k těm, kde mají evropské peníze velký význam. Díky nim se kvalita péče i kvalita života lidí neustále zvyšuje. Jen z Regionálního operačního programu Severovýchod bylo schváleno 53 projektů v hodnotě více než 1,6 miliardy korun,“ upřesnil ředitel Úřadu Regionální rady Severovýchod Zdeněk Vašák.

Z ROP Severovýchod čerpá evropské peníze více než 700 projektů, které mohou využít více než 18 miliard korun, což je celková částka, kterou má program k dispozici. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky