Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Novorozenecké oddělení českolipské nemocnice má nové inkubátory

Mgr. Langer Jiří

  • 10. 03. 2015 18:25
  • Magazín
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Novorozenecké oddělení českolipské nemocnice má nové inkubátory

Předčasně narozená miminka „zahřívají“ dva nové, moderní inkubátory. Novorozenecké oddělení NsP Česká Lípa má k dispozici celkem pět inkubátorů.

„Nahradily přístrojové vybavení, které sloužilo osmnáct let,“ uvedl Radek Havlas, předseda představenstva a lékařský ředitel NsP Česká Lípa.

Novorozenecký stacionární inkubátor pro standardní a intermediální péči (SI 600), který nemocnici dodala firma z Českých Budějovic, významně zajistí péči o nezralého novorozence, při složité poporodní adaptaci a před transportem do perinatologického centra. „Nová zařízení spolu s výborným týmem profesionálů, které máme, nám pomohou i nadále zajišťovat vysokou kvalitu péče a lepší podmínky pro nejmenší pacienty,“ řekl Havlas. Cena jednoho nového inkubátoru je 204 tisíc korun (bez DPH).

Nové inkubátory jsou určené pro standardní péči o předčasně narozené novorozence i „běžné“ novorozence s váhou až do 6 kg, kterým zajišťují vhodné klimatické podmínky jako je zejména teplo, vlhkost a kyslík. Mají elektronický regulátor teploty, který reguluje vytápění buď podle teploty vzduchu, nebo teploty těla. Při aplikaci kyslíku je koncentrace automaticky regulována podle požadavku obsluhy a zobrazována na displeji inkubátoru. Vestavěný modul zvlhčovadla umožňuje automatickou regulaci relativní vlhkosti podle požadavku obsluhy. Koncentrace relativní vlhkosti je zobrazována na displeji inkubátoru. Z vnějšího prostředí, je do inkubátoru přisáván vzduch, jehož čistotu zajišťuje bakteriologický filtr. Všechny důležité parametry inkubátoru jsou hlídány pomocí alarmů.

Délka péče o nedonošeného novorozence v inkubátoru je individuální. „Faktorů ovlivňujících dobu pobytu v inkubátoru je řada, odvíjí se od gestačního týdne, porodní váhy, průběhu poporodní adaptace a termostability novorozence,“ vysvětlila Monika Svobodová, staniční sestra novorozeneckého oddělení. „Pohybuje se od několika dnů až po tři týdny, výjimečně i déle.“ Podle ní se v České Lípě každoročně předčasně narodí okolo devadesáti dětí: „Rodí se u nás i děti okolo 500 gramů, ty pak po stabilizaci stavu překládáme do perinatologického centra. Běžně ale pečujeme o děti s váhou pod 1500 gramů.“ V inkubátoru se pak starají nejen o předčasně narozené novorozence, ale i o donošené děti, které vyžadují intermediární péči: „Těch je v naší nemocnici ročně přibližně 15 procent z celkového počtu rozených dětí,“ upřesnila Svobodová.  

Za rok 2014 se v českolipské porodnici narodilo 896 dětí Z toho bylo 441 dívek a 455 chlapců. O rok dříve (2013) to bylo 894 dětí.  

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky