Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Skalní vyhlídka i vodopád. Vlakem z Liberce do Hejnic za oslnivou přírodou

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 31. 08. 2021 15:07
  • Cestovní ruch
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

Dominanta Smědavské hornatiny Ořešník nabízí mimořádně působivý rozhled na okolí. Nedaleko zurčící vodopád Velký Štolpich je zase oázou klidu. Desetikilometrový výlet s náročnějším výstupem turisty odměňuje kouzelnou přírodou Jizerských hor.

„Skončily prázdniny, a tak se mohou návštěvníci vydat do severních svahů Jizerských hor bez zástupů turistů. Postupně se začne barvit listí buků a dalších listnáčů. Je to podle mě nejkrásnější období v horách,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Z libereckého nádraží pravidelně vyjíždí přímý vlak do Hejnic. Od kláštera vede červená turistická značka na vrchol. U odbočky na Ořešník stojí informační tabule i lavička k odpočinku.

Vyhlídka Ořešník se tyčí ve výšce 800 metrů a na její vrcholek s křížem je možné vylézt po schůdkách vytesaných do skály.

Červená značka dále vede ke kouzelnému vodopádu Velký Štolpich na potoce Černý Štolpich. Odtud je možné pokračovat po žluté značce dolů podél bystřin a vodopádů. Zelená turistická značka, která se na žlutou napojuje, nakonec vede zpátky do Hejnic.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky