Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Školu v Kateřinkách napadli teroristé - naštěstí pouze cvičně

Šírová Květa

  • 11. 10. 2013 13:30
  • Ekonomika

Sdílet článek

Střední odborné učiliště nábytkářské a střední odbornou školu v libereckých Kateřinkách napadli ve středu odpoledne teroristé – naštěstí pouze cvičně. Integrované složky záchranného systému Libereckého kraje zde měli námětové cvičení, jemuž velelo Krajské ředitelství policie Libereckého kraje. Cvičení mělo všem přiblížit reálnou situaci napadení školy, a to včetně střelby, držení rukojmích či vážných zranění civilistů.

 

„Toto taktické cvičení bylo reakcí na několik podobných útoků ve světě, kdy došlo k napadením veřejných budov, při nichž padli za oběť nejen dospělí ale i děti. Cvičení bylo zkouškou spolupráce a vzájemné koordinace složek integrovaného záchranného systému a věděla o něm jen hrstka lidí z řad organizátorů a štábu,“ řekl Marek Pieter, náměstek hejtmana Libereckého kraje, který společně s dalšími hosty celému cvičení přímo v Kateřinkách přihlížel.

 

Cvičení bylo tematicky zaměřené na problematiku střelby ve školských zařízeních s velkým počtem zraněných osob, jehož cílem bylo ověřit postupy Policie ČR při vzniku mimořádných událostí tohoto typu a ověřit součinnost složek Integrovaného záchranného systému, zejména jejich flexibilitu, rychlost a včasnost zásahu, a v neposlední řadě i taktiku celého zásahu.

 

„Naše škola byla vybrána z toho důvodu, že jako jeden ze studijních oborů se zde vyučuje Bezpečnostně právní činnost a pro studenty to byl praktický výcvik, kdy mohli použít některé ze svých znalostí v oblasti zdravovědy nebo první pomoci,“ sdělil ředitel školy Václav Tichý s tím, že pro žáky školy byla tato zkušenost velice cenná.  

 

Cvičení se kromě policie a zdravotnické služby zúčastnily i jednotky profesionálních hasičů Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. „Jednalo se o hasiče ze stanic  Liberec, Raspenava a Jablonec nad Nisou. Hasiči pomáhali především s transportem zraněných a asistovali u ošetření a lékařské pomoci,“ uvedla Zdeňka Štrauchová, mluvčí libereckých hasičů.

 

Velmi autentická zranění studentům – figurantům vytvořili pracovníci Českého červeného kříže. Na zdárný průběh akce dohlížel Vladislav Husák, ředitel Krajského ředitelství Policie Libereckého kraje a další zástupci složek IZS, Bezpečnostní rady Libereckého kraje, Armády ČR či Statutárního města Liberec.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky