Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Technická univerzita v Liberci přišla s návrhem projektu mapujícího historické zdroje vody, zapojí se i kraj  

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 01. 07. 2020 16:59
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Návrh projektu, jehož cílem je vyhledávání zaniklých vodních prvků v krajině a nalézání metod jejich případné obnovy, představila letos v červnu Libereckému kraji Technická univerzita v Liberci. Mohl by, pokud uspěje ve vyhlášené výzvě, pomoci při zadržování vody v krajině a při ochraně přírody. Celkové odhadované náklady jsou zhruba 6 milionů korun. Výstupy by měly být známy nejpozději v prosinci 2022.

„Pokud by projekt uspěl ve vyhlášené výzvě, měl by se do něj zapojit i Krajský úřad Libereckého kraje, odbor životního prostředí a zemědělství. Výstupy můžeme v budoucnu použít i pro možné hodnocení žádostí o dotaci z dotačního programu Podpora zadržování vody v krajině, ale také pro plánování toho, jak pečovat o maloplošná chráněná území ve správě úřadu,“ uvedl Jiří Löffelmann, člen rady kraje pro resort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova.    

Hlavními výstupy projektu budou zejména určení polohy zaniklých vodotečí, rybníků, tůní a mokřadů, stopování meliorací a využití těchto dat při posuzování efektivity zamýšlených úprav krajiny.

Data se zpracují do specializovaných map. Projekt je v přípravné fázi a čeká na souhlasné stanovisko. Pokud by bylo pozitivní, Krajský úřad Libereckého kraje se do projektu zapojí například výběrem vhodných testovacích lokalit na Českolipsku, ale i součinností při testování softwaru a také převáděním výsledků výzkumu do praxe. Účast Libereckého kraje v projektu je bezplatná.

Další informace k projektu s názvem „Podpora rozhodování o opatřeních pro hospodaření s vodou v krajině na základě historických stavů a vazeb“:

Zapojené organizace:
Technická univerzita v Liberci, Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií
DATA Systém s.r.o.
GEO-TOOLS, z.s.

Doba řešení: leden 2021 – prosinec 2022

Výzva: 4. výzva programu Prostředí pro život (vyhlašuje MŽP, administruje TAČR)

Přibližný rozpočet: 6 mil. Kč bez DPH ve struktuře 5,1 mil. Kč MŽP + 0,9 mil. Kč řešitelské organizace
 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky