Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ve Střevliku v Oldřichově v Hájích se stříhaly ovečky, chystá se Den stromů

Mgr. Langer Jiří

  • 22. 09. 2014 17:05
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Na tradiční stříhání oveček ve Středisku ekologické výchovy  Střevlik v Oldřichově v Hájích se letos přišlo podívat přes 400 návštěvníků. A nelitovali.

Všechno se to tentokrát točilo kolem oveček a vlny, kterou pomocníci z pod rukou šikovného střihače nestíhali odnášet.

„Návštěvníci si vlastníma rukama vyzkoušeli celý proces zpracování vlny (kromě stříhání, to jsme v zájmu zdraví našich oveček svěřili odborníkovi). A tak ke slovu přišly kartáče, česačky, kolovrátek, stav, plstící jehly (pozor na prsty!) i barvení vlny. Při mokrém plstění si děti bez nucení a důkladně vymydlily ruce,“ popsal akci ředitel organizace Martin Modrý.

Vyzkoušet a ochutnat či zakoupit bylo podle něj možné i hotové výrobky – originální české vlněné ponožky (skutečně pletené na ručním pletacím stroji – kdekdo ho ještě má doma), vesty a deky, výborné ovčí sýry a tvarohy a v neposlední řadě i pověstné Hromádkovy domácí špízy.

O tom, že v chovu ovcí nejde jenom o vlnu a maso, přijel odpovídat a ukázat Tomáš Janata z Krkonošského národního parku. Jeho přednáška o tom, jak se ovečky (kromě špízů a vlněných ponožek) podílí na zachování jedinečnosti a přitažlivosti Krkonoš, přilákala plný sál.

„Legraci si užili i nejmenší návštěvníci. Vyzkoušeli si pasení neposedných oveček a beranění kuželek. V laboratoři si „ostříhali spoustu oveček“, aniž by hrozilo, že přijdou k úrazu oni nebo zvířata,“ dodal ředitel.

Podobně jako všechny ostatní ekodny bylo Stříhání oveček vítanou příležitostí k návštěvě naší interaktivní expozice Jizerky všemi smysly. Vstup je při těchto akcích zdarma a opakování je matka moudrosti. Navíc expozice je plná skrytých překvapení a vždycky se něco nového najde.

„Děkujeme všem návštěvníkům za milé setkání a těšíme se, že se zase uvidíme 18. října na Dni stromů. Protože „Když je kam jít, důvod se vždycky najde!“. Ať už je to setkání s lidmi, které jsme nějaký ten týden neviděli, zábava pro děti nebo (jenom trošku) nějaké to poznání a poučení,“ zve Martin Modrý.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky