Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vítězové Zlaté včely budou reprezentovat kraj v celostátním finále

Šírová Květa

  • 09. 05. 2013 14:04
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Vítězové oblastního kola celostátní soutěže Zlatá včela budou reprezentovat Liberecký a Ústecký kraj v celostátním finále. Pavel Dostalík z Nového Města pod Smrkem, Anna Těhníková z Velkých Hamrů, Benedikt Janda z Třebenic a Richard Schwedler
z Nového Města pod Smrkem postoupili z oblastního kola, které se konalo 3. – 5. května ve Velkých Hamrech.


Do Velkých Hamrů se sjelo 14 včelařských kroužků z Libereckého a Ústeckého kraje. Soutěžili mladí včelaři z Děčína, Chřibské, Jablonce nad Nisou, Kravař, Křižan, Liberce, Litoměřic, Lomnice nad Popelkou, Nového Města pod Smrkem, Osečné, Roudnice nad Labem, Třebenic,
Velkých Hamrů a Železného Brodu. Podle náměstka hejtmana Josefa Jadrného se celkem  zúčastnilo 100 dětí.


„V první části soutěže poznávali mladí soutěžící mikroskopické preparáty. Následoval test od Českého svazu včelařů na prověření odborných znalostí. Cílem další části soutěže bylo porovnat znalosti z botaniky. Účastníci poznávali stromy, keře a byliny, samozřejmě především ty, které označujeme jako včelařské – poskytující včelám dostatek nektaru a pylu. Dále soutěžící určovali včelařské pomůcky a jejich použití. Poslední úkoly byly z včelařské praxe. K určení toho, co právě v úlu probíhá byly využity fotoúly,“ popsala obsah klání jeho hlavní organizátorka Kristýna Těhníková, vedoucí hostitelského kroužku.  


Pro děti byl připraven bohatý doprovodný program, jehož cílem bylo navázat nová přátelství mezi vrstevníky se stejnou zálibou. Nejdříve
se soutěžilo v tanci na tanečních podložkách - Playdance. Na sedmimetrové horolezecké stěně pak probíhala soutěž v horolezení. Po sportovním zápolení se všichni účastníci osvěžili v bazénu hostitelské základní školy.


Zajímavý doprovodný program pokračoval také v neděli. Expozice Muzea energetiky ve Velkých Hamrech zaujala všechny bez rozdílu věku.
Některé bylo nutno od turbín, generátorů, žárovek či autodráh doslova odehnat. Víkend zakončila prohlídka Bozkovských jeskyní.


„Rádi bychom poděkovali všem zúčastněným za jejich skvělé výkony a perfektní atmosféru. Dále pak sponzorům za jejich podporu, díky které bylo možné tuto akci uspořádat  a výherce odměnit opravdu hodnotnými cenami. Akci podpořili Liberecký kraj, Český svaz včelařů, Město Velké Hamry a DETOA Albrechtice s.r.o.,“ doplnila Kristýna Těhníková.

Výherci oblastního kola Zlatá včela 2013 pro Liberecký a Ústecký kraj - kategorie mladší (nepostupové kolo):

1.     
Tomáš
Horák z Velkých Hamrů

2.     
Marek Durák z Litoměřic

3.     
Saša Vobořil z Osečné



Zlatá včela je celostátní soutěž, jejímž cílem je porovnat znalosti a dovednosti členů včelařských kroužků a hlavně poskytnout příležitost
k vzájemnému setkání mladých včelařů. Pořádání letošního oblastního kola se ujal Včelařský kroužek mládeže Velké Hamry.  


 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky