Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

ZZS LK porušila obecně závazné právní předpisy

Mgr. Langer Jiří

  • 08. 05. 2013 18:28
  • Rozvoj
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

 

Rada kraje projednala výsledky kontroly ZZS LK a přijala kárná opatření.

 

Jedno z vážných pochybení je podle náměstkyně hejtmana Lk pro zdravotnictví a sport Zuzany Kocumové v oblasti vyplácení osobních příplatků. Tyto příplatky v konkrétních případech dokonce dosáhly výše 130% platového tarifu zaměstnance. Navíc ani v případě takto vysokých osobních příplatků není zdůvodněno jejich přiznání. Tyto vysoké odměny ani nemají charakter mimořádnosti, ale jsou přiznávány opakovaně a trvale. Vedle toho, že jsou takto postavené platy proti zákoníku práce, budí i pochybnosti, zda mzdové prostředky byly rozdělovány podle zásady účelnosti a hospodárnosti, které jsou neméně důležitým hlediskem pro posuzování oprávněnosti veřejných výdajů.

 

Dalším problémem je porušování zákoníku práce tím, že není dodržována doba nepřetržitého odpočinku mezi směnami a nepřetržitého odpočinku v týdnu. A tento problém se rozhodně netýká jen lékařů a lékařských pracovníků. Nejvyšší úvazek u nelékařského pracovníka při započtení veškerých DoPČ, DPP a částečných úvazků např. činí 5100 hod/rok. To by znamenalo každý den včetně víkendů a bez dovolené průměrnou dobu práce 14 hodin denně, pokud bychom započítali volné víkendy, jednalo by se o 19 hod 15 min denně.

 

Další velmi nestandardní situací je i fakt, že pracovníci na manažerských postech mají uzavřeny dohody o provedení činnosti ve výši několika set tisíc Kč. Těmito způsoby se platy u vybraných pracovníků dostávají na mnohonásobky základního tarifu.

 

Ředitel byl se závěry kontroly seznámen a byl požádán o nápravu. Vzhledem k tomu, že kontrola odhalila, že pravidla hospodaření určená krajem jsou porušována systematicky a ne jen v jednotlivých případech, bylo řediteli odebráno osobní ohodnocení a nebude mu ani vyplacena mimořádná odměna za rok 2. pololetí r. 2012.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky