Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Světový den roztroušené sklerózy v Ostravě měl i zástupce z Libereckého kraje

Jna Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 13. 06. 2019 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Mezinárodní seminář na téma Světový den roztroušené sklerózy v Ostravě se konal 22. května v prostorách Sanatorií Klimkovice. Jeho organizátorem byla organizace Roska Ostrava ve spolupráci s RS centrem Neurologické kliniky FNO a Reveniem. Uskutečnil se pod záštitou ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka, náměstka primátora statutárního města Ostrava Zbyňka Pražáka a Fakultní nemocnice Ostrava. Zahraničním účastníkům ze Slovenska a Polska tlumočila Žofie Doškářová, místopředsedkyně Rosky Česká Lípa.

Oficiální program zahájil hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. Účastníky krátce přivítal i zástupce Sanatorií Klimkovice Josef Dejčík.

Vzhledem k závažnosti onemocnění roztroušenou sklerózou, které je prakticky nevyléčitelné, má zásadní význam včasný záchyt onemocnění a aktivní spolupráce všech účastníků procesu vedoucímu alespoň ke zpomalení a zmírnění projevů onemocnění. Přínosem je koncepce a fungování RS center v krajích a konec konců i činnost organizací Roska.

Olga Zapletalová, z hlediska lékaře Centra pro diagnostiku a léčbu demyelinizačních  onemocnění Neurologické kliniky FNO, pohovořila na téma Únava u roztroušené sklerózy a jak na ni. Fyzioterapeutka Romana Holáňová vystoupila s příspěvkem Jógové dechové cvičení v praxi. Zdůraznila, že cvičení vede k tělesnému a duševnímu uvolnění pacienta, odbourává napětí a navozuje psychickou pohodu.

Vladěna Jeremová, rovněž fyzioterapeutka, vystoupila s tématem Význam relaxace pro mozek a jeho fungování. Lékař Neurologické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava Pavel Hradílek přispěl vystoupením na téma Bezpečnost současné léčby roztroušené sklerózy.

V posledních příspěvcích vystoupili Jarmila Fajnorová, presidentka Slovenského svazu sclerosis multiplex a Mirek Wilk člen výboru PTSR (Polskie Towarzystwo Stvardnenia Rozsaniego), kteří podali informace o činnosti a aktivitách jejich národních organizací.

Mimo program informovala předsedkyně Rosky Ostrava o odstartování dalšího ročníku akce Rozsviťme Českou republiku. V rámci této kampaně vysazují pacienti s roztroušenou sklerózou a jejich příznivci po celé zemi slunečnice. Smyslem je upozornit společnost na onemocnění roztroušenou sklerózou.

Účastníkům semináře byly k dispozici i různé materiály týkající se problematiky roztroušené sklerózy, výsledků léčby a aktivit zmíněných neziskových organizací v tomto směru. Odměnou účastníkům pro tento den byl společenský večer, kdy měli vedle zábavy možnost bližšího seznámení a dialogu na různá témata.

Následující den byl věnován návštěvě Landek Parku a Bolt Toweru v Dolních Vítkovicích. Po sfárání do šachty jednoho z uhelných dolů, byli účastníci, v doprovodu bývalého havíře, seznámeni s havířskou historií regionu, shlédli ukázky způsobu těžby, používané těžební a záchranářské báňské techniky. Po vystoupání na Bolt Tower se jim nabídla nádherná podívaná na celý bývalý  báňský a vysokopecní komplex Dolních Vítkovic v současnosti přebudovaný na moderní vzdělávací, kulturní a společenské centrum. Nakonec poseděli v kavárně Bolt Café při malém občerstvení.

TZ: Roska Ostrava

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky