Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Digitalizace unikátních a vzácných tisků v českolipském muzeu

Bc. Žitná (Dědková) Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 03. 11. 2017 15:32
  • Sociální

Sdílet článek

Vlastivědné muzeum a galerie, příspěvková organizace Libereckého kraje podalo na sklonku roku 2016 dvě žádosti o poskytnutí dotace z rozpočtu odboru umění, literatury a knihoven MK na podprogram Memoriae Mundi Series Bohemica -  Veřejné informační služby knihoven  pro rok 2017.

„Díky poskytnuté dotaci z podprogramu VISK 6 se podařilo v roce 2017 ve třetí etapě zdigitalizovat třicet čtyři unikátních a vzácných tisků ze 17. a 18. století. Patnáct nejvíce poškozených tisků bylo před digitalizací zrestaurováno,“ podotýká ředitel muzea Zdeněk Vitáček.

Celou svoji cennou sbírku knih spolu se svojí korespondencí odkázal muzeu v roce 2010 Bohumil Malotín. Dvě lužickosrbské knihy z pozůstalosti B. Malotína byly digitalizovány v roce 2012, jedenáct svazků v roce 2015, šestnáct knih v roce 2016, vždy s podporou grantu Veřejné informační služby knihoven, poskytnutou MK ČR. Vladimír Jarý určil ve sbírce unikátní a vzácné tisky, které by chtělo muzeum postupně digitalizovat a zpřístupnit veřejnosti v rámci projektu Memoriae Mundi Series Bohemica.

„Digitalizací došlo ke zpřístupnění vzácných knih široké veřejnosti, knihy jsou dostupné online a muzeum již nemusí poskytovat badatelům originály vzácných tisků,“ dodala radní Libereckého kraje pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Květa Vinklátová. Knihy byly digitalizovány v nejvyšší kvalitě v digitalizačním pracovišti AiP Beroun, s.r.o. Vyhledat knihy je možné na adrese http://www.manuscriptorium.com. Celkem je z fondu muzea již digitalizováno šedesát šest tisků.

„Díky dalšímu dotačnímu programu Ministerstva ČR – ISO na preventivní ochranu před nepříznivými vlivy prostředí jsme vybavili knihovnu dvanácti novými stacionárními a posuvnými regály. Z důvodu zlepšení úložných podmínek pro uložení nejcennějšího fondu knihovny VMG jsme vybavili knihovnu novým regálovým systémem, který umožňuje lepší manipulaci v malém prostoru a zejména bezpečnější a šetrné uložení sbírkových knih.  Všechny podané žádosti získaly podporu od Ministerstva ČR ve výši 70%, zbývajících 30% poskytl Vlastivědnému muzeu a galerii jeho zřizovatel Liberecký kraj,“ komentuje zlepšení podmínek v knihovně muzea Jana Fridrichová, vedoucí oddělení knihovního fondu VMG.

Tisková zpráva Vlastivědné muzeum v galerie v České Lípě
Bc. Jana Fridrichová
vedoucí oddělení knihovního fondu VMG

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky