Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj vyvěsil romskou vlajku

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 08. 04. 2019 00:00
  • Sociální

Sdílet článek

V pondělí 8. dubna se slaví Mezinárodní den Romů. Dnes ráno proto Liberecký kraj vyvěsil na terase třetího patra budovy krajského úřadu romskou vlajku. Dává tím najevo podporu zvyků, tradic a kulturního života národnostních menšin. Událost má celosvětový význam.

„Netolerance k jakékoliv národnostní menšině nepomůže uvolnit napětí ve společnosti. Dlouhodobě spolupracujeme s Asociací romských představitelů, která nám v pochopení problémů, které způsobují vzájemnou netoleranci, výrazně pomáhá,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Mezinárodní den Romů se slaví od roku 1990, a to vždy 8. dubna. Původ tradice pochází z Londýna, kde se v roce 1971 konal první ročník Světové romské konference, na kterou navázal vznik Mezinárodní romské unie, romské vlajky a hymny.

„Romové patří do naší společnosti. Abychom jim mohli porozumět, musíme k nim přistupovat se vším respektem. Velice nám v tom pomůže vzájemná diskuze s romskými představiteli,“ dodal náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí Pavel Svoboda.

Mezinárodní den Romů slaví především zvyky a tradice této národnostní menšiny. Oslavy se snaží propojit hudbu, tanec a řemesla se symboly tolerance, úcty a podpory. Posláním tohoto svátku je též odmítnout jakékoliv nenávistné projevy vůči menšinám a zdůraznit důležitou roli, kterou Romové zaujímají v české kultuře i mezinárodních souvislostech.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky