Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník reaguje na otevřený dopis místostarosty Hejnic

Mgr. Langer Jiří

  • 20. 05. 2014 17:22
  • Doprava

Sdílet článek

Krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník reaguje na otevřený dopis místostarosty Hejnic J. Demčáka pod názvem  Otevřený dopis vedení Kraje na stav objízdných tras na Frýdlantsku viz např: http://www.mestohejnice.cz/

 

Vážený pane místostarosto,

obdržel jsem Váš otevřený dopis ve věci objízdných tras na Frýdlantsku, které jsou vyvolané odstraňováním škod na silnici II/290 po povodních.

Úvodem mého dopisu musím vyslovit podivení nad způsobem komunikace a zvolenou formou řešení otázky objízdných tras. Mrzí mě, že v této věci jsem nebyl kontaktován dříve a prostřednictvím starosty města.  Dále musím konstatovat, že předmětný úsek silnice II/290, včetně objízdných tras, i případných alternativních objízdných tras, jsem osobně navštívil jak před zahájením rekonstrukce silnice, tak i po uzavření úseku silnice II/290.

Na základě prohlídky komunikací musím vyslovit zásadní nesouhlas s Vašimi tvrzeními, která jsou uvedena ve Vašem dopise ze dne 16. 5. 2014. Zásadně se musím ohradit proti tvrzení, že kraj situaci ohledně objízdných tras, včetně jejich projednávání nezvládl. V rámci projednávání uzavírky silnice II/290, včetně řešení dopravní obslužnosti, se uskutečnilo několik jednání, na kterých byli zástupci města Hejnice přizváni. Výstupem těchto jednání je rozhodnutí Městského úřadu Frýdlant, kterým byla uzavírka silnice II/290 povolena, byla stanovena objízdná trasa, včetně omezení dopravy na místních komunikacích v Raspenavě. Podkladem pro vydání tohoto rozhodnutí bylo i stanovisko účastníka správního řízení města Hejnice, které bylo souhlasné. Dokonce i město Hejnice vydalo stanovisko k vydanému výše uvedenému rozhodnutí, ve kterém se vzdává práva na odvolání proti výše uvedenému rozhodnutí. Obě stanoviska jsou podepsána starostou města.

K otázce vedení objízdné trasy po silnici III/290 15 Hajniště – Ludvíkov, případně její opravy již bylo počátkem letošního roku deklarováno Krajskou správou silnic Libereckého kraje, že objízdná trasa po této komunikaci vedena nebude, jelikož z důvodu poškození tohoto úseku není možná žádná jednoduchá oprava silnice (v současné době se zpracovává dokumentace rekonstrukce této silnice).

Úsek silnice III/29015 v okolí Lázní Libverda, který slouží jako objízdná trasa, byl bodově vyspraven balenou směsí před zahájením uzavírky silnice. Vzhledem ke stavu silnice před bodovou výspravou musím konstatovat, že způsob provedení splnil účel opravy. Je pravdou, že byla přislíbena i oprava úseku silnice tryskovou metodou, která dosud neproběhla. Asfaltovou emulzi nemohla společnost SILNICE LK, a.s. naskladnit v dřívějším termínu, protože to neumožňovaly klimatické podmínky. Technické podmínky číslo 96 uvádějí, jak se má technologie opravy provádět, tedy v případě teplot pod 10 C je realizace nemožná. Zejména nízké noční teploty naskladnění neumožňovaly. Emulze byla naskladněna v minulém týdnu. Práce by měly proběhnout během tohoto týdne. Komunikace bude vyspravena v pozdních odpoledních či večerních hodinách (mimo dopravní špičku).

Závěrem pane místostarosto, je nutné si uvědomit, že opravy a rekonstrukce na dopravní infrastruktuře přináší dopravní komplikace. Vzhledem k menší hustotě silniční sítě není v předmětné lokalitě moc možností na vedení objízdných tras. V případě přerušení spojení mezi křižovatkou II/290 s III/29011 a křižovatkou II/290 se silnicí III/29013 není, vzhledem k absenci místních dostatečně kapacitních komunikací, prakticky žádná jiná možnost vedení objízdné trasy než po II/291 z Nového Města p. S. směrem na Frýdlant.

Závěrem pane místostarosto, uvádím, že po ukončení prací na silnici II/290 je počítáno s velkoplošnými opravami objízdných tras, které nebylo možné uskutečnit před zahájením této rekonstrukce z důvodu oddálení rekonstrukce silnic II/290 a z důvodu případného poškození těchto úseků v rámci vedení objízdné trasy. 

V případě dalších podnětů, Vám pane místostarosto nabízím osobní projednání případných problémů a neřešení těchto podnětů formou otevřených dopisů.

Přeji Vám hodně úspěchů…

 Vladimír Mastník, člen Rady LK pověřený řízeném resortu dopravy

 

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky