Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj vyvěsí největší českou vlajku. Připomene sto let od založení Československa 

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 24. 10. 2018 00:00
  • Sociální

Sdílet článek

Liberecký kraj nechá na budovu přilehlého Evropského domu vyvěsit největší českou vlajku. K jejímu ukotvení dojde v pondělí 29. října. Vlajka o rozměrech 18 x 12 metrů je zapsána v České databance rekordů. Smyslem symbolického vyvěšení je připomenout sté výročí vzniku samostatného československého státu. Vlajku vyrobila liberecká firma Libea.

„Vyvěšení největší české vlajky není jen o tom poukázat na rekordní zápis do České databanky rekordů. Smysl je mnohem hlubší. Letos si připomínáme sto let od založení samostatného československého státu. Občané kraje si mohou skrze tento symbolický akt uvědomit význam českých dějin. Chci poděkovat liberecké firmě Libea z Vratislavic nad Nisou za spolupráci při prezentaci největší české vlajky ve městě, ve kterém vznikla,“ uvedl hejtman Martin Půta.   

Vlajka nemůže být vyvěšena v den konání státního svátku, neboť je v neděli 28. října součástí programu rekordů a kuriozit pořádaného Agenturou Dobrý den v Pelhřimově. Vlajka bude dopravena do Liberce následující den.

Libereckému kraji zapůjčila Agentura Dobrý den vlajku bezplatně. Z důvodu velikosti však kraj na své náklady musí zabezpečit kotvící systém a bezpečnostní uchycení nejen u střechy budovy Evropského domu, ale i po celém obvodu vlajky. Náklady jsou odhadovány na 15.000 korun včetně demontáže a dopravy z Pelhřimova a zpět.

Největší českou vlajku o rozměrech 18 x 12 metrů a hmotnosti téměř 25 kilogramů mohli lidé poprvé spatřit dne 16. ledna na Masarykově náměstí v Pelhřimově. Náměstím ji neslo dvacet studentů místní průmyslové školy. Plocha vlajky je necelých 219 čtverečních metrů. Ušila ji liberecká společnost Libea, která vyrábí vlajky, prapory a reklamní bannery.

Zdroj úvodního obrázku: https://www.tyden.cz/rubriky/relax/zabava/v-pelhrimove-predstavili-nejvetsi-ceskou-vlajku-meri-18-metru_463170.html 

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky