Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na Krajském úřadě vystavují šperky z přírodních kamenů a divadelní postavy v paličkované krajce

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 10. 09. 2018 00:00
  • Sociální

Sdílet článek

Hematit, břidlice, labradorit, lapis lazuli … to není nějaká tajná řeč, ale druhy přírodních kamenů, ze kterých brusič Petr Šťastný, jenž v roce 2012 získal titul Mistr tradiční rukodělné výroby Libereckého kraje, vyrábí šperky.  Ty jsou, společně s paličkovanou krajkou Jany Kaplanové, do 30. září k vidění v kanceláři radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje Květy Vinklátové v 5. Patře budovy. Jana Kaplanová je držitelkou ocenění Mistr tradiční rukodělné výroby Libereckého kraje roku 2014.

„Vnímám jako povinnost Libereckého kraje ukazovat a propagovat práci svých řemeslníků. A dodávám, že osobně je pro mě i radost. Využívám k tomu každou příležitost. Vidět nápadité a precizně zpracované šperky pana Šťastného a jemnou práci krajkářky Jany Kaplanové, to je skutečně pastva pro oči. Moc mě těší, že máme v kraji takové mistry svého řemesla“, uvádí k motivaci vystavovat práce mistrů tradiční rukodělné výroby v kanceláři svého rezortu Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Petr Šťastný získal titul v oboru brusič drahých kamenů. Narodil se v Liberci, ale svoji dílnu si v roce 1991 založil v Turnově. V ní se věnuje zpracování převážně přírodních kamenů, a vytváří klasické i nové, vlastní výbrusy. Ty se vyznačují zajímavými, nezvyklými tvary, vysokým leskem, brilancí a často i zvláštními optickými efekty. Spolupracuje s řadou známých šperkařů, výtvarníků a restaurátorů na různých realizacích.

Mezi výjimečné mezníky jeho kariéry patří spolupráce na replice Svatováclavské koruny pro EXPO 2000 v Hannoveru, podíl na restaurování relikviáře sv. Maura, spolupráce na nových insigniích pro univerzity a vysoké školy v Ostravě, v Hradci Králové, v Pardubicích, v Jihlavě. Spolupráce na výrobě korunky pro Miss Universe a Miss USA. Více se o něm a jeho práci dozvíte na www. atelierpst.com. Držitelem titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Libereckého kraje je od roku 2012.

Jana Kaplanová původní profesí tanečnice baletních souborů v libereckém Divadle F. X. Šaldy a Divadle J. K. Tyla v Plzni, se autorské paličkované krajce věnuje již přes 25 let. Svým originálním rukopisem začala vytvářet působivé obrazy divadelních postav jako je Carmen, Jeník a Mařenka z Prodané nevěsty, Ofélie, figurky baletek atd. Vedle divadelního prostředí je jí zdrojem námětů také příroda. Z rukodělných technik se věnuje také starobylé předtkalcovské technice krosienkování (tkaní pomocí osnovy uchycené v rámu).

Své práce každoročně prezentuje na výstavách po celé České republice, účastní se také tradičních řemeslných trhů a jarmarků doma i v zahraničí. Jana a její manžel Ivo, nepostradatelný propagátor její práce a organizátor dění kolem ní, jsou držiteli certifikátu Regionální produkt Jizerské hory. Držitelkou titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Libereckého kraje je od roku 2014.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky