Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nový odbavovací systém OPUSCARD přinese cestujícím víc pohodlí

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 17. 07. 2019 00:00
  • Doprava

Sdílet článek

Moderní odbavovací systém sítě OPUSCARD pro tarif IDOL pro příměstskou autobusovou dopravu bude sloužit obyvatelům Libereckého kraje. Oproti původním plánům na vytvoření vlastního systému však půjde o přenesení a úpravu toho, jenž již úspěšně funguje v Prazea Středočeském kraji.

„Letos koncem června radní a zastupitelé Libereckého kraje schválili memorandum o spolupráci mezi hlavním městem Praha, Středočeským a Libereckým krajem. Prvním reálným krokem následujícím po uzavření memoranda je zahájení spolupráce v aplikaci pražského a středočeského odbavovacího systému v podmínkách Libereckého kraje. Proto rada kraje revidovala původní záměr z května loňského roku, který byl založen na vytvoření a provozu vlastního systému a orientuje se na využití řešení  Prahy a Středočeského kraje,“ potvrdil ředitel společnosti KORID LK Jiří Hruboň.

Orientace na Prahu a Středočeský kraj je též reakcí na stále vyšší poptávku po zajištění dopravní obslužnosti do Středočeského kraje a hlavního města Prahy. „To, že odbavovací systém bude fungovat na obdobném principu, bude pro cestující pohodlnější,“ zmínil Hruboň.

Tvůrci projektu pamatovali na poptávku pasažérů po nejmodernějších způsobech úhrady jízdného a odbavení prostřednictvím bankovních karet, mobilů či e-shopu a mobilních aplikacích integrujících do sebe ty, jenž byly doposud oddělené: jízdní řády, informace o aktuální poloze vozidla a podobně. „Samozřejmě bude možno i nadále využívat hotovost a papírové jízdenky,“ ubezpečil Hruboň.

Náklady na provoz systému činí 15 milionů korun s daní ročně. „Závazek KORID LK a Libereckého kraje zajistit odbavovací zařízení pro příměstskou autobusovou dopravu snižuje náklady dopravců dosud zahrnuté v ceně dopravního výkonu podle jejich odhadu o zhruba třicet až padesát haléřů na kilometr, což představuje úsporu asi čtyři až sedm milionů bez daně ročně,“ zmínil Jan Sviták, náměstek hejtmana pověřený řízením resortu dopravy, investic a veřejných zakázek.

Pilotní spuštění nového systému se má uskutečnit během letních prázdnin příštího roku s tím, že naplno začne fungovat téhož roku v září.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky