Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Řidiči ve Stráži pod Ralskem projedou do města přes novou okružní křižovatku

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 28. 11. 2018 00:00
  • Doprava

Sdílet článek

Dnes byla slavnostně otevřena nová okružní křižovatka na silnici II/278 ve Stráži pod Ralskem. Stavba, která měla dva investory – Liberecký kraj a Město Stráž pod Ralskem – začala v červnu letošního roku a stála více jak 28,3 milionu korun. Částku 10,5 milionu korun zaplatilo město. Kraj investoval ze svého rozpočtu přes dva miliony korun a využije též dotací z evropských fondů do plánované výše 15,7 milionu.

„Při své dubnové návštěvě Stráže pod Ralskem jsem si prohlédl nově opravenou silnici vedoucí z Hamru na Jezeře. Po diskuzi s panem starostou Hlinčíkem zazněl nápad, že by bylo dobré při vjezdu do města vybudovat na té poměrně široké silnici okružní křižovatku, která by zpomalila dopravu a zjednodušila příjezd do centra. Jsem rád, že se podařilo stavbu dokončit v tak krátkém čase. Chci touto cestou poděkovat městu, které zaplatilo projektovou dokumentaci a podílelo se nemalou finanční částkou ze svého rozpočtu na zhotovení stavby,“ uvedl hejtman Martin Půta. 

„Chtěl bych poděkovat kraji nejen za podporu výstavby okružní křižovatky, ale i za rekonstrukci silnice vedoucí z Hamru na Jezeře. Na ni totiž stavba, která je jednou z největších investičních akcí našeho města, plynule navázala,“ dodal starosta Stráže pod Ralskem Zdeněk Hlinčík.

Hlavním cílem projektu byla přestavba průsečné křižovatky a místní komunikace na hranici zastavěného území města na malou okružní křižovatku. Součástí stavby bylo nasvětlení komunikace, výstavba místa pro přecházení, rekonstrukce mostu a vybudování smíšené stezky pro pěší a cyklisty. Zároveň došlo k výměně veřejného osvětlení podél místní komunikace. Liberecký kraj hradil výstavbu okružní křižovatky a rekonstrukci navazujících ramen silnice II/278 a silnice III/27241 směrem na Dubnici. „Město Stráž pod Ralskem zaplatilo rekonstrukci mostu přes řeku Ploučnici, opravu místní komunikace a výstavbu smíšené stezky,“ vysvětlil Marek Pieter, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.  

„Finanční částka, kterou vynaložil na projekt Liberecký kraj, je spolufinancována Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Integrovaného regionálního operačního programu. Celková výše dotace by měla dosáhnout 15,7 milionu korun,“ dodala Radka Loučková Kotasová, členka Rady Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování.   

V letošním roce se jedná o třetí dokončený silniční projekt, který spolufinancovala Evropská unie. Mezi dokončené projekty patří vybudování okružní křižovatky v Semilech v ulici Brodská a Bořkovská, v září byla dokončena rekonstrukce ulice Československých legií v Jilemnici, v současné době pokračuje druhá etapa oprava silnice II/270 v Jablonném v Podještědí.

Liberecký kraj plánuje v příštím roce zahájit rekonstrukce dalších silnic, které rovněž podpoří peníze z Integrovaného regionálního operačního programu. Jedná se o revitalizaci silnice II/286 v ulici Žižkova v Jilemnici, výstavbu severozápadního obchvatu města Zákupy, rekonstrukci silnice II/270 Doksy–Dubá, silnice II/262 Česká Lípa – Dobranov, silnice II/268 Mimoň – hranice Libereckého kraje a silnice III/2907 v Oldřichově včetně humanizace.

Informace o stavbě okružní křižovatky ve Stráži pod Ralskem:

Zahájení stavby – červen 2018

Projektovou dokumentaci hradilo Město Stráž pod Ralskem

Zhotovitel stavby: společnost SaM silnice a mosty a.s.

Celková cena: 28,3 milionu korun

IROP_CZ_RO_B_C RGB

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky