Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V Turnově voperovali pacientovi kolonní kloub zhotovený přímo na jeho míru

Mgr. Langer Jiří

  • 03. 03. 2014 16:51
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Operaci kolenního kloubu, který je zhotoven přímo na míru pacientovi,  provedli v pondělí  lékaři ortopedického oddělení Panochovy nemocnice v  Turnově.

Chirurgická technika pro náhradu totální endoprotézy (TEP)  kolene nese název Zimmer Pacient Specific Instruments a je pro pacienta  výrazně šetrnější, než standardní operace kolenních náhrad.
„Po zhotovení CT a magnetické rezonance pacientovy dolní končetiny je  nález zaslán do mateřské firmy Zimmer sídlící ve Spojených státech  Amerických, kde vyhodnotí stav a elektronicky mi zpět posílají animace ke zhodnocení a konfirmaci," popsal primář turnovské ortopedie MUDr. 

Dalibor Durďa cestu, která předcházela, než mohli pozvat pacienta k  zákroku. Samotnou resekční šablonu pro kolenní náhradu vyrobili v  belgickém Leuven.

„Šablony jsme obdrželi do dvou týdnů od jejich  odsouhlasení a každá nese odentifikační znaky pacienta a operatéra,"  podotkl primář Durďa.

Výhodou této techniky je především absolutně přesné umístění implantátů,  což je podle primáře Durdi zcela rozhodující pro správnou funkci a  životnost kloubu.

Řezací bloky jsou vyrobené dle pacientovy vlastní  anatomie a naprosto přesně tak korigují úhlové a osové odchylky od  anatomického postavení v poškozeném kloubu," nastínil ortoped.

Nespornou výhodou pro pacienta je i výrazně kratší doba, po kterou se  operace provádí, neboť se při operaci provádí až o 22 operačních kroků  méně než u standardních metod.

 „Souvisí s tím i daleko nižší riziko  infekce a ostatních komplikací jako je tuková embolie nebo hluboká žilní  trombóza," shrnul MUDr. Dalibor Durďa. Díky šetrnějšímu zásahu do kosti  je zákrok touto technikou i méně bolestivý.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky