Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajská přehlídka ochotníků se ponese opět v komediálním duchu

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 18. 02. 2019 00:00
  • Sociální

Sdílet článek

Divadelní spolek J. K. Tyl Lomnice nad Popelkou připravil pro příznivce divadla 22. ročník Krajské přehlídky ochotnického divadla Jizerské oblasti. Proběhne od čtvrtka 28. února do neděle 3. března. Vstupenky v jednotné ceně 70 korun lze zakoupit vždy hodinu před začátkem představení v pokladně Tylova divadla.

Program letošní přehlídky:   

Čtvrtek 28. února v 19.30 hodin: D. Hrbek, P. Svojtka, J. Janků: NAROZEN 28. ŘÍJNA. Hra z doby první republiky. Humorné vyprávění o osudech malé české rodiny, kterou to největší štěstí, narození syna, potkalo přímo v den vzniku nové republiky, 28. října 1918. V příběhu protkaném dobovými písničkami od K. Hašlera po J. Ježka, provedenými divadelní kapelou Tyl, ožívají laskavé a humorné postavy, které si hledají své místo v nově vzniklé zemi. Idylické roky střídá hrozba hákového kříže a vše směřuje až k osudnému září 1938, které prověří i charakter hlavních postav této humorné hry s hořkým koncem. Uvede DS J. K. Tyl, Lomnice nad Popelkou, režie: Petr Sádek.

Pátek 1. března v 10.15 hodin (představení pro školy): Z. Podskalský. K. Svoboda, L. Štaidl: NOC NA KARLŠTEJNĚ. Hudební komedie. Jeden z nejznámějších a nejoblíbenějších českých muzikálů je  půvabnou komedií o císaři Karlu IV. a jeho hradu Karlštejn, na němž podle údajného zákazu nesměly přebývat ženy. Uvede DS J. K. Tyl, Lomnice nad Popelkou a ZLOM, režie: Veronika Sádková, hudební režie: Pavel Hrdina.

Pátek 1. března v 17.00 hodin: M. Doležalová, R. Vencl: MALÁ DOMŮ. Fotbalová komedie. Fotbalovému týmu hrajícímu nejvyšší soutěž hrozí pád do druhé ligy. Aby hráči odvrátili tuto hrozbu, musí splnit nemožný úkol – porazit v posledním zápase sezóny tým, který hraje o první místo tabulky. Představenstvo klubu dává trenérovi nůž na krk a chce, aby za každou cenu dovedl mužstvo k výhře. Jenže to se snadněji řekne, než udělá. Těžko můžete uspět, když váš kádr táhne přestárlý kapitán, hrající poslední zápas v kariéře, a obranu řídí syn majitele klubu, který umí sotva kopnout do balonu a myslí si o sobě, že je David Beckham. A aby toho nebylo málo, tak osudný zápas bude, poprvé v nejvyšší soutěži, pískat žena. V takovém případě se nabízí vymyslet takovou taktiku, která nemá s fotbalem společného zhola nic. Uvede DS Vojan, Český Dub (Sdružení divadelních souborů Český Dub, z.s.), režie: kolektivní.

Pátek 1. března ve 20.00 hodin: M. Doležalová, R, Vencl: ANI ZA MILION. Konverzační komedie. Jacqueline, byť provdaná za anglického velvyslance, je Francouzka tělem, duší i původem. Má dvě děti a kufřík s milionem eur, který je ochotna darovat každému, kdo si jej zaslouží. Nenávidí venkov, samotu a obyčejnost. Lambert ženatý není, manželka od něho utekla. Má duši námořníka a žije jen pro svůj maják, o který se stará čtyřiadvacet hodin denně, sedm dnů v týdnu. Co mají oba společného? No přece vůbec nic! Ale nedejme se mást prvními dojmy. V této brilantní detektivní komedii, která obě postavy svede dohromady a navěky spojí tajemstvím, je totiž všechno jinak, než se zdá – každá lež je pravdou, každá pravda lží a jisté je pouze to, že pod rouškou humoru se skrývá vrah. Uvede Divadelní soubor Pohoda, Hrádek nad Nisou, režie: Jan Sladký.

Sobota 2. března v 8.30 hodin: C. Anne: TŘI ŽENY. Činohra. Na scéně jsou tři ženy různých generací. Kromě věku je odděluje také propast společenská. Dvě se jmenují stejně – Joelle a Joelle – matka s dcerou. A s nimi starší žena – paní Chevallierová. Každá z žen hraje svou hru, každá skrývá něco, co jí není příjemné, každá se snaží přebít ostatní.   Znovu a znovu se opakují otázky, jaká je vlastně samota, jaký je život s muži a jaký bez nich, co to znamená být matkou a jaké místo je člověku ve světě určeno… A když se mladá Joelle rozhodne překročit společenskou hranici, která ji odděluje od aristokratické paní Chevalierové, a vydává se za její vnučku, začnou se všem třem ženám bortit jejich dosud pevné hranice a představy, které o světě měly. Uvede DS Vojan, Hrádek nad Nisou, režie: Žaneta Krupková.

Sobota 2. března ve 12.30 hodin: R. Thomas: OSM ŽEN. Detektivní komedie. Zasněžená venkovská usedlost, dočasně odříznutá od vnějšího světa. Pán domu je po ránu nalezen v ložnici s dýkou v zádech. V domě zůstalo osm žen, z nichž každá k němu má jiný vztah: manželka, dvě dcery, tchyně, švagrová, hospodyně, komorná a sestra. Všechny měly (samozřejmě) motiv, všechny měly příležitost, všechny jsou podezřelé z vraždy. Amatérské vyšetřování, které následuje, pochopitelně rozpoutá mohutné provětrávání rodinného špinavého prádla. Charaktery se tříbí a převracejí naruby. Ale to všechno nelze brát příliš vážně. Uvede DS J. J. Kolár, Poniklá, režie: Pavlína Holubcová.

Sobota 2. března ve 16.15 hodin:  R. Tarabusi, G. Scarnicci: OTCOVÉ SE RODÍ VE SKŘÍNÍCH. Situační komedie. Příběh o tom, jak je těžké opatřit si vyhovujícího otce. Byl jeden pan Lotario. Měl rád svou práci. Byl výrobcem ohňostrojů. Ilegálním. Měl slušnou rodinu. A dceru. Na vdávání. Ta dcera měla nápadníka. Na úrovni. Sňatek byl nabíledni.  Avšak matka toho nápadníka měla nápadně vysoké nároky. Dcera pana Lotaria je splňovala. Byla mladá a krásná. Pan Lotario je splnit nemohl. Neměl předky. Totiž jednoho. Otce. A tak, aby mohl dceru provdat, hledal ho. A našel ne ledajakého. Měl totiž erb. Šlechtický. Toho otce totiž našel náhodou… Uvede DS Tyl, Josefův Důl, režie: Karel Stuchlík.

Sobota 2. března ve 20.00 hodin: R. Thomas: PAST. Detektivní komedie. Děj se odehrává v horské chatě poblíž Chamomix. Daniel Corban ohlásí zmizení manželky, s níž žije jen krátce. Rozběhne se vyšetřování. Komisař má pochybnosti o skutečném stavu, není však schopen je prokázat běžnou cestou. S přispěním několika dalších osob vznikne absurdní situace, jakési absurdní psychodrama, v němž je Corban vystaven velkému psychickému tlaku. Ve hře se střídají komické situace s mistrovsky zvládnutými okamžiky až hororové hrůzy. Uvede DS E. F. Burian, Tanvald, režie: Vlastimil Hozda.

Neděle 3. března v 9.00 hodin: J. Vostrý: TŘI V TOM. Situační komedie. Slavná komedie uváděná v pražském Činoherním klubu – tři sestry před svým otcem tají, že jejich láska nezůstala bez následků. Rostoucí bříška svalují na neznámou nemoc. A jak to celé dopadne, když se do léčení zapojí nejen lékař, ale i zaklínači a porodní báby, za které se vydávají jejich nápadníci?  Uvede DS Studio Podio, Semily, režie: Anežka Buriánková.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky